Å vinne en Pulitzer

Mel Burford passport photo March 09, 2014.

Historiefortelling er en kunst. En kunst som kan læres.

Tekst: Ove Sjøstrøm Foto: Privat

Melanie Burford er den første og eneste fotojournalisten fra New Zealand som har vunnet en Pulitzer-pris. Prisen er den mest høythengende man kan få som journalist, i verden.

I år er hun en av instruktørene på SpeakLabs sommerskole. Målet hennes er å gjøre deg til en bedre formidler. Stikkordet er historier.

– Jeg kommer til å prate om kunsten å fortelle med hjerte og sjel. Om lidenskapen du legger i en historie, og ikke minst lidenskapen som kommer når man forteller en god historie, sier Burford og legger til:

– Historiefortelling er alt. Livet er fylt med historier. Hvis vi lærer å fortelle historier på en bedre måte, vil det hjelpe oss på alle områder vi beveger oss på, sier Burford.

Finn din historie

Fortellingens kraft er noe menneskeheten har brukt gjennom alle tider for å formidle et budskap. Besteforeldre forteller historier til barnebarn, og vi deler alle en felles historie. Historiefortelling er en del av vår felles arv.

Skjermbilde 2016-05-09 kl. 14.44.14
SpeakLab har kurslokaler på Sydnesplass.

På sommerskolen vil Burford hjelpe deg å finne det unike ved akkurat din historie, og din presentasjon.

– Det må være noe i historien, eller presentasjonen, som du virkelig bryr deg om. Noe som engasjerer deg. Hvis du klarer å få engasjementet ditt over på publikum, da får du dem til å ta til seg budskapet ditt.

– Jeg kommer til å fokuserer på følelsene og lidenskapen som vi alle bærer på, sier Burford.

 Å vinne en Pulitzer

Etter å ha flyttet fra New Zealand til USA i 1999, fikk hun og fototeamet fra avisen The Dallas Morning News en Pulitzer i 2006 for sin dekning av orkanen Katrinas herjinger. Den høythengende prisen ble delt ut for første gang i 1917, og de nominerte kandidatene plukkes ut av Columbia University Graduate School of Journalism.

I 2009 flyttet Burford til New York der hun var med å grunnlegge fotokollektivet Prime. Kollektivet leverer stoff til verdens største mediehus, blant annet New York Times og BBC.

Prime beskriver seg selv slik: ” Prime is a collective of storytellers dedicated to describing the human experience with empathy and artistry. We work collaboratively to drive innovation and experimentation with new media and tactics for audience engagement. ”

 Undervisning og foredrag

Burford har også en omfattende karriere som foredragsholder. Hun har blant annet jobbet som assisterende professor i journalistikk ved Columbia University, og vært gjesteforeleser ved Universitetet i Bergen.

Selv jobber Burford vanligvis med langsiktige prosjekter som blander dokumentarfotografiet med undersøkende journalistikk. Hun regner seg selv både som fotograf og multimediajournalist. Det er også slik hun forteller sine historier, gjennom bilder og video.

Burford har nå Norge og Bergen som base for sine prosjekter. Hun flyttet hit med familien i 2014.

SpeakLabs sommerskole går av stabelen i Bergen 4.-8. juli. Under kan du lese mer om sommerskolen og instruktørene som deltar.

Les mer om sommerskolen

Les mer om Vidar Hansen

Les mer om Kjersti Tysse Plätzer

Oppsummert: Fem dager på teppet

 

 

Advertisements