Du er i krise – hva nå?

Kjersti_Pla╠êtzer_IMG_8858-2– Endringer vokser som regel ut av kriser, sier Kjersti Tysse Plätzer.

Tekst: Ove Sjøstrøm Foto: Privat

– Det høres ut som en klisjé, men det helt sant. Endring vokser gjerne ut av kriser. Bare tenk på alle som mister jobbene sine oljeindustrien. Noen blir lammet av å miste inntekt og jobbidentitet, mens andre ser nye muligheter, sier Plätzer.

Kappgjengeren med to OL-medaljer utdyper:

– De fleste av oss opplever små og store kriser gjennom livet. Noe annet vil være unormalt. Men vi har ulike måter å reagere på når kriser oppstår.

Plätzer er en av norsk friidretts mestvinnende utøvere gjennom tidene, med blant annet 47 NM gull og ni kongepokaler. Internasjonalt har hun to OL-sølv, ett fra Sydney i 2000 og ett fra Beijing-lekene i 2008. Plätzer kan også notere seg for sammenlagtseier i verdenscupen.

Hun er utdannet personlig trener og MOT-informatør for ungdommer i Os kommune. Under SpeakLabs sommerskole vil Plätzer dele av sine erfaringer.

 Veien tilbake

Når krisen treffer, treffer den ofte på det minst beleilige tidspunktet. Det oppleves alltid slik.

www.ihnebilder.no_Kjersti T P-4Da Kjersti Tysse Plätzer var hele Norges medaljekandidat under friidretts-VM i Canada 2001, fikk ektemannen og trener Stephan Plätzer hjerneblødning under en joggetur. Det som begynte som en kamp om VM-medalje, ble til en kamp for å komme tilbake til livet. Han ble levnet to prosent sjanse til å overleve.

– Jeg kommer til å fortelle om veien tilbake. Hvilke erfaringer vi begge gjorde underveis, sier Plätzer.

Å være i nuet

Å være bevisst mentale prosesser, har gjennom hele karrieren vært viktig for Plätzer. Hun brukte olympiatoppens psykolog Britt Tajet-Foxell for å forberede seg til konkurranser.

– Britt innprentet i oss at det meste sitter i hodet. Spesielt de psykiske barrierene vi lager, og som vi noen ganger treffer med full kraft. Noe av hemmeligheten er rett psykisk innstilling når motgangen treffer.

– Jeg kommer til å fokusere på å være i nuet. Hva det betyr og hvilken virkning det har på oss.

– Er det for sent å gjøre endringer i livet på et gitt tidspunkt?

– Aldri. Uansett hvor man står i livet, alder eller karrieremessig, kan man ta tak, gjøre positive endringer og ikke minst gå videre. 

Kropp og sjel

Plätzer la opp i 2009, men gjorde et midlertidig comeback og tok NM-gull i 2011.

– Det var litt tilfeldig. Jeg ble spurt av klubben min om å stille. Henvendelsen ble tatt seriøst, og jeg la ned nok trening til at jeg ble norgesmester.

Under årets sommerskole vil det bli lagt inn litt fysisk aktivitet. Men det blir ikke en OL-oppladning, lover Plätzer.

– Denne delen av programmet er frivillig. Vi har ikke helt spikret opplegget ennå, men jeg har lyst å ta med deltakerne på en byvandring i vakre Bergen.

– Høres spennende ut. Fortell mer.

– Da jeg var aktiv toppidrettsutøver, dro vi til ulike deler av verden. Ofte severdige steder. Men vi fikk sett lite. Det var rett fra flyplass til hotell og til idrettsstadion, sier hun og avslutter:

– Bergen har så mye flott å by på. Så jeg vil gjerne vise deltakerne rundt under sommerskolen. Det blir litt av hvert for både kropp og sjel.

Les mer om sommerskolen

Les mer om Vidar Hansen

Les mer om Melanie Burford

Oppsummert: Fem dager på teppet

 

Advertisements