Fem dager på teppet

IMG_7536

Sommerskolen ble en suksess:

Kan du trollbinde noen bare ved å stå rett opp og ned og snakke? Det er fullt mulig. Hvis du øver.

 Tekst og foto: Ove Sjøstrøm

– Hei, hvor jobber du? Hva driver du med?

Det er mandag morgen i begynnelsen av juli. Deltakerne på årets Boost Camp hos SpeakLab i Bergen, fyller kaffekopper og vannglass mens praten går.

De er ledere i privat og offentlig sektor. En fra havbruk. En forsker. Advokat. Gründer. Flere jobber med næringsutvikling. Også VG-huset i Oslo har sendt en av sine sjefer på kurs i Bergen.

Å mestre frykten

En litt nervøs stemning ligger i luften. Og det blir ikke bedre av at skolens ”hot-spot” blir introdusert med en gang. Det er et rødt, sirkelformet teppe fremst i klasserommet. Her skal kursdeltakerne stå, uten manus, og mestre det mange forteller at de frykter: Å snakke foran en forsamling.

– Ja, jeg var nervøs den første dagen, men jeg håpet kurset skulle være konkret og praktisk.  IMG_7658Og det var det virkelig, sier Laila Steine, daglig leder i Suldal Vekst Næringshage.

Hun fortsetter:

– Det finnes flere grunner til at jeg meldte meg på. En av grunnene er den matten der, ler hun, og kaster et blikk frem på det ”skumle” røde teppe.

Å mestre nervøsitet og bli trygg på seg selv, er en viktig motivasjon for mange. Men også kunsten å fengsle et publikum.

Hvordan blir man en god foredragsholder? Hvordan unngår du at publikummet ditt gjesper av kjedsomhet, eller begynner å fikle med smarttelefonen under din presentasjon?

Den gode historien

En av teknikkene for å holde på publikums oppmerksomhet, finner vi i den klassiske historiefortellingen. Alle har evnen til å fortelle en god historie. Med innsikt og øvelse kan du fortelle historier om det meste:

Om næringsutvikling. Om en drøm. Om å takle en krise. Om tørre tall. Om kjemiske formler. Til og med den kjedeligste Power Point-presentasjon kan bli en fengslende historie.

IMG_7568

– Det er så mye jeg har lært i løpet kurset. Kanskje det viktigste for meg var å bli enda mer bevisst på strukturen i det jeg sier. Her har jeg lært at alle historier inneholder faste elementer. Å bruke denne oppbygningen gir meg tryggheten jeg trenger, understreker Steine.

Advokat Jannicke Keller-Fløystad er opptatt av å gjøre seg forstått uten bruk av vanskelige ord og vendinger.

IMG_7713

– Jeg har lært veldig mye. Jeg kan nok bli litt for emosjonell og gjøre ting for komplisert når jeg formidler. Kurset har gitt meg mye bra å jobbe med for å bli bedre, slår hun fast og skryter av instruktørene:

– Alle instruktørene har bydd mye på seg selv, og klart å gjøre temaene personlig. Det har gjort dem interessante å høre på.

IMG_7526På den fem dager lange sommerskolen ble deltakerne undervist av journalist og tidligere TV 2-anker Siri Lill Mannes, tidligere fotballproff og gründer Arne Møller,  eks-politimann Vidar Hansen,  OL-medaljør i friidrett Kjersti Tysse Plätzer og fotojournalist og Pulitzer-prisvinner Melanie Burford fra New Zealand. Hun er for tiden bosatt i Bergen.

Eksamen på scenen

Mandag har blitt til torsdag kveld, og sommerskolen går mot slutten. Siste deltaker går av scenen i SpeakLabs studio på Nygårdshøyden i Bergen sentrum. Samtlige har stått rett opp og ned. Helt alene på et rødt teppe. Og levert sine presentasjoner uten manus – med publikum.

IMG_7681

Og hvordan gikk det?

Etter at siste deltaker har gjennomført sin eksamenspresentasjon, går kursleder Siri Lill Mannes opp på scenen og smiler:

– Dette var utrolig bra! Jeg blir nesten rørt. Gratulerer!

En av dem som ga alt, var Rolf Mork-Knudsen, leder Marked hos Steen-Hansen. Han innledet sitt foredrag med å synge første vers av en Waterboys-låt. Og da presentasjonen var ferdig, brøt det ut jubel fra de andre kursdeltakerne.

– Jeg gjør presentasjoner i inn- og utland. Jeg så at jeg kunne blir bedre på en del ting. Og dette kurset var en gyllen mulighet.

IMG_7513

– Hvorfor blir man bedre i formidling i løpet  kurset?

– Vi lærer å spisse budskapet. Presentasjonen jeg fremførte hadde en motivert innledning og en klar slutt, sier han og fortsetter:

– Nå er jeg blitt klar over at tempo har betydning. Jeg pleier å snakke altfor fort. I tillegg betyr volum og dynamikk i stemmen mye. De tre tingene har vært det viktigste. Dette kurset kan jeg virkelig anbefale, avslutter han.

Vil også du bli en bedre formidler? Høstens kurs i presentasjon i 2016 blir holdt 1 – 2. september i Bergen, 21. – 22. september i Oslo, 29. – 30. september i Stavanger og 20.- 21. oktober i Haugesund.

Meld deg på høstens kurs her

Les mer om sommerskolen

Les mer om Kjersti Tysse Plätzer

Les mer om Vidar Hansen

Les mer om Melanie Burford

Advertisements